Čtrnáctka se stravuje v polních podmínkách

Autor: npor. Ing. Lucie MASAŘÍKOVÁ

Z důvodu nutné havarijní opravy kuchyňského bloku v areálu kasáren Pardubice – letiště si logistici postavili polní kuchyň s výdejnou. Tato výdejna umožňuje stravování nejen 14. pluku logistické podpory, ale i Správy letiště Pardubice a Centra leteckého výcviku.

V období od 3. listopadu do 5. prosince tak v pardubických kasárnách funguje náhradní forma výdeje stravy. „Stav kuchyňského bloku byl v havarijním stavu. Do sklepení začala postupně zatékat voda a movitý i nemovitý majetek byl vystaven možnému znehodnocení. Bylo potřeba rychle jednat,“ zdůvodnil situaci proviantní náčelník nadrotmistr Jiří Zetek.

V takové situaci by došlo automaticky ke zrušení výdeje stravy a vojáci by místo stravy dostávali stravenky. Velitel pardubických logistiků plukovník Stanislav Hudeček se však rozhodl pro rozvinutí sestavy Varny A+B. „Jsme logistici a vystavění varny je možné brát jako určitou formu výcviku,“ okomentoval své rozhodnutí plukovník Stanislav Hudeček.

Varna se nasazuje při živelných pohromách

Varna A+B se pravidelně využívá na cvičeních a s jejím využitím se také počítá v případně živelných pohrom. Je složena ze dvou upravených kontejnerů ISO 1C, a to samotné varny a výdejny stravy. Logistici k nim přistavěly tři kontejnery - kontejner sociální kombinovaný a dva kontejnery ubytovací. Dodávku energie zabezpečují dvě elektrocentrály, z nichž jedna je záložní. Nafukovací hala, která se využívá jako jídelna, byla zapůjčena od 15. ženijního pluku.

 „Podařilo se zachovat objednávkový systém s výběrem pouze jednoho jídla. Strava se odebírá do plastového nádobí. Každý den se vydá přibližně 250 porcí,“ dodala vedoucí pardubické provozovny Karolína Hosnedlová.

Druhý prosincový týden se již pardubičtí strávníci vrátí zpět do opravených prostor kuchyňského bloku.